ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ {από 25/5/2018}

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ {από 25/5/2018}
Πατήστε στην εικόνα , για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

❤ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ❤

Για την αυριανή ημέρα της ΑΓΑΠΗΣ, 14 Φεβρουαρίου, Αγίου Βαλεντίνου, εσκέφτηκα να βάλω τούτη την όμορφη και συγκινητική ιστορία / μύθο


Ο μύθος της Έρωτα και της Ψυχής, μια μεγάλη ιστορία αγάπης


Υπήρχε κάποτε μια πολύ όμορφη κοπέλα που την έλεγαν Ψυχή. Ήταν κόρη ενός βασιλιά και μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδερφές της ζούσε ευτυχισμένη στο παλάτι τους. Η ομορφιά της ήταν τόσο ξακουστή που οι άνθρωποι συνέρρεαν στο παλάτι από μακριά για να τη θαυμάσουν και να τη λατρέψουν σαν να ήταν θεά.Η γοητεία της Ψυχής δεν πέρασε απαρατήρητη και στο βασίλειο των θεών, όπου η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη είδε τους ναούς της να ερημώνουν και νιώθοντας προσβεβλημένη από τη σύγκριση της με μια θνητή, θέλησε να εκδικηθεί τη νεαρή κοπέλα. Πρόσταξε τον γιο της Έρωτα, να ρίξει ένα βέλος πάνω στην Ψυχή που θα την έκανε να ερωτευτεί παράφορα τον πιο αξιοθρήνητο και αξιολύπητο άντρα του κόσμου. Όμως ο Έρωτας θαμπώθηκε τόσο από την ομορφιά της Ψυχής που καταλάθος τρύπησε ο ίδιος τον εαυτό του και την ερωτεύτηκε.


Ο καιρός περνούσε και οι αδερφές της Ψυχής παντρεύτηκαν, ενώ η ίδια καθόταν μόνη στο παλάτι αναθεματίζοντας την ομορφιά της. Η ζήλια της Αφροδίτης είχε σαν συνέπεια να δηλητηριαστούν οι ψυχές των αντρών και να μην επιθυμούν την όμορφη κοπέλα για γυναίκα τους. Ο πατέρας της Ψυχής προβληματισμένος που η κόρη του δεν είχε βρει ακόμα την αληθινή αγάπη, συμβουλεύτηκε το μαντείο του θεού Απόλλωνα. Ο χρησμός όμως που του δόθηκε έλεγε ότι η μικρότερη του κόρη δεν προορίζεται για γυναίκα θνητού άντρα, αλλά ενός αποκρουστικού τέρατος που μοιάζει με δράκο. Μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, ο πατέρας της Ψυχής αποφάσισε να εκπληρώσει το χρησμό, και μέσα σε πένθιμη ατμόσφαιρα οδήγησε την κόρη του στην κορυφή ενός βουνού όπου και την εγκατέλειψε. Τότε ο ευγενής δυτικός άνεμος Ζέφυρος φύσηξε και ανασήκωσε την Ψυχή αφήνοντας τη σε ένα όμορφο λιβάδι να αποκοιμηθεί.
Όταν η Ψυχή ξύπνησε περιπλανήθηκε για λίγο μέχρι που βρέθηκε σε ένα εκθαμβωτικό παλάτι που ήταν διακοσμημένο με χρυσές κολόνες, ψηφιδωτά και περίτεχνα σκαλίσματα. Όλος ο χώρος λουζόταν από χρυσό φως και αόρατοι υπηρέτες φρόντισαν να μην της λείψει τίποτα. Όταν έπεσε το σκοτάδι, η Ψυχή δέχτηκε την ξαφνική επίσκεψη από τον άγνωστο άντρας της, ο οποίος της μίλησε τρυφερά και με λόγια αγάπης έκανε τους φόβους της να εξαφανιστούν. Έτσι εκείνη τη νύχτα η Ψυχή αφέθηκε στην αγκαλιά του και έγινε δική του. Ο μυστηριώδης σύζυγος χανόταν από κοντά της πριν το πρώτο φως της ανατολής και εμφανιζόταν τα βράδια και πάντα μέσα στο σκοτάδι, αλλά παρόλο που η Ψυχή δεν μπορούσε να τον δει ένιωθε ευτυχισμένη.
Ο καιρός περνούσε και η Ψυχή άρχισε να νοσταλγεί την οικογένεια της, αλλά ο σύζυγος της είχε αντιρρήσεις γι’ αυτή την επίσκεψη. Στο τέλος όμως υπέκυψε και επέτρεψε στη γυναίκα του να δεχτεί τις αδερφές της στο παλάτι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην συζητήσει γι’ αυτόν όπως και να μην προσπαθήσει να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Και έτσι ο Ζέφυρος μετέφερε τις αδερφές της Ψυχής στο παλάτι που τις υποδέχτηκε με αγκαλιές και δώρα. Όμως η αρχική χαρά δεν άργησε να μετατραπεί σε φθόνο, μόλις οι δύο μεγαλύτερες αδερφές είδαν τον τρόπο που ζούσε η Ψυχή και ζήλεψαν την καλή της τύχη. Τότε άρχισαν να υπονομεύουν τη σχέση του ζευγαριού, ρωτώντας λεπτομέρειες για τον άγνωστο άντρα. Με κάθε ευκαιρία υπενθύμιζαν στην Ψυχή ότι είχε παντρευτεί ένα άθλιο τέρας, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το μαντείο, που θα καταβρόχθιζε το παιδί που κυοφορούσε όταν αυτό γεννιόταν.
Έτσι ένα βράδυ η αφελής Ψυχή πεπεισμένη ότι ο τρυφερός σύζυγος της ήταν ένα δρακόμορφο πλάσμα, πήρε ένα αιχμηρό μαχαίρι και ένα λυχνάρι με σκοπό να σκοτώσει το τέρας που πλάγιαζε δίπλα της κάθε βράδυ, πριν αυτό κατασπαράξει το παιδί της. Η Ψυχή σήκωσε το λυχνάρι για να διαπιστώσει αν όλα αυτά που της είπαν οι αδερφές της ήταν αληθινά, αλλά προς μεγάλη της έκπληξη είδε ότι ο άντρας που κοιμόταν στο κρεβάτι ήταν ο φτερωτός θεός Έρωτας. Πάνω στην ταραχή της όμως έγινε απρόσεκτη και το καυτό λάδι από το λυχνάρι έσταξε στον ώμο του κοιμισμένου θεού. Ο Έρωτας ξύπνησε αναστατωμένος από τον πόνο και οργισμένος με τη γυναίκα του που αθέτησε την υπόσχεση της, πέταξε μακριά. Η Ψυχή τελευταία στιγμή κατάφερε να κρατηθεί από το πόδι του Έρωτα και υψώθηκε μαζί του ως τα σύννεφα, όμως μετά από ώρα εξαντλημένη άφησε το πόδι του άντρα της και έπεσε στη γη.
Μέσα στην ερημιά η δύστυχη κοπέλα μετανιωμένη ξεκίνησε να αναζητά τον Έρωτα, για να τη συγχωρήσει που άφησε τον εαυτό της να παραπλανηθεί από τις δόλιες αδερφές της. Η Ψυχή απελπισμένη προσευχήθηκε και παρακάλεσε τη θεά Αφροδίτη να την αφήσει να δει τον αγαπημένο της, η οποία τον κρατούσε φυλακισμένο στο παλάτι της, για να επουλωθεί το τραύμα του από το καυτό λάδι, που τον έκανε να υποφέρει πολύ. Η Αφροδίτη που ακόμα ήταν οργισμένη για τον κρυφό τους γάμο, έβαλε στην Ψυχή τρεις δύσκολες δοκιμασίες για να αποδείξει την αγάπη της. Αφού πρώτα τη χλεύασε και τη βασάνισε, της επέβαλλε να ταξινομήσει μια τεράστια ποσότητα σιταριών και φασολιών μέσα σε λίγη ώρα. Με τη βοήθεια των μυρμηγκιών η Ψυχή κατάφερε να τα βγάλει πέρα και τακτοποίησε τους κόκκους σε ξεχωριστούς σωρούς. Στην επόμενη δοκιμασία η Αφροδίτη τη διέταξε να φέρει μια τούφα μαλλιού από χρυσόμαλλα άγρια πρόβατα. Ένα καλάμι συμβούλεψε την Ψυχή να μαζέψει τις τούφες των προβάτων που έχουν κολλήσει στους θάμνους, την ώρα που αυτά ξεκουράζονταν. Η επόμενη δοκιμασία ήταν ακόμα πιο δύσκολη, η Ψυχή έπρεπε να γεμίσει ένα κρυστάλλινο δοχείο με μαύρο νερό που προερχόταν από τον ποταμό του Κάτω Κόσμου, Στύγα. Η ανάβαση στο βουνό ήταν επικίνδυνη, αλλά ο θεός Δίας τη συμπόνεσε και έστειλε τον αετό του να τη βοηθήσει.
Παρόλο που η Ψυχή πέρασε τις δοκιμασίες με επιτυχία, η Αφροδίτη δεν έμεινε ικανοποιημένη. Έδωσε στην άτυχη κοπέλα ένα μικρό κουτί και της είπε να το γεμίσει με την κρέμα ομορφιάς που χρησιμοποιούσε η Περσεφόνη, η γυναίκα του Άδη. Η Ψυχή για να πραγματοποιήσει αυτή τη δοκιμασία έπρεπε να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, όμως μη έχοντας άλλο κουράγιο αποφάσισε να ανέβει πάνω σε ένα πύργο και να αυτοκτονήσει, πιστεύοντας πως αυτός ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τον Άδη. Ο πύργος όμως τη λυπήθηκε και τις έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές για να κατέβει στον Κάτω Κόσμο και να καταφέρει να επιστρέψει ασφαλής από το βασίλειο των νεκρών. Η Ψυχή ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες του πύργου, έδωσε μερικά νομίσματα στον Χάρο και γλυκά στον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο και απέφυγε όλες τις παγίδες που της έστησε η Αφροδίτη. Όταν τελικά η Ψυχή έφτασε στον προορισμό της, η Περσεφόνη της έδωσε πρόθυμα λίγη από την κρέμα ομορφιάς της.
Όμως η Ψυχή δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό και άνοιξε το κουτί με τη θαυματουργή κρέμα. Ωστόσο μέσα στο κουτί δεν βρισκόταν τίποτα, παρά μόνο ο Μορφέας που την έριξε σε βαθύ ύπνο. Στο μεταξύ, ο Έρωτας είχε αναρρώσει από το τραύμα του και είχε συγχωρέσει τη γυναίκα του για την αφέλεια της. Κατάφερε να δραπετεύσει από το παλάτι της μητέρας του και έτρεξε αμέσως στην αγαπημένη του. Έβαλε τον ύπνο πάλι μέσα στο κουτί, βοηθώντας την Ψυχή να εκπληρώσει την τελευταία δοκιμασία.
Αμέσως μετά ο Έρωτας απευθύνθηκε στον Δία, ζητώντας του να εγκρίνει τον γάμο του με την Ψυχή. Οι θεοί τελικά αποφάσισαν να προσφέρουν στη θνητή Ψυχή αμβροσία κάνοντας τη αθάνατη, επιτρέποντας έτσι στο ζευγάρι να μείνει ενωμένο για πάντα.


26 σχόλια:

 1. Μα πόσο όμορφο κείμενο και τι ωραίες φωτογραφίες από αγάλματα το συνοδεύουν! Λατρεύω την ελληνική μυθολογία. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία μου και μένα μου αρέσει πολλά η ελληνική μυθολογία
   τα αγάλματα είναι ο έρωτας και η ψυχή
   φιλούθκια

   Διαγραφή
  2. Ναι, καλέ.
   Να ξέρεις, φίλη μου, ότι ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής είναι από τους αγαπημένους μου.

   Διαγραφή
  3. Και μένα
   Κάθε φορά που το διαβάζω συγκινούμαι

   Διαγραφή
 2. Beautiful love story and perfect for Valentine's Day!! I love the gorgeous photos, too!! Have a great day!! Big hugs :)

  Lisa
  A Mermaid's Crafts

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Hallo Lisa
   I love so much this story , the first time I read it some years ago I like so so much
   the photos are Erotas and Psyche
   Have a great day

   Διαγραφή
 3. Μου άρεσε πάρα πολύ το θέμα σου Δελφινάκι. Και ο τρόπος που διάλεξες να τιμήσεις τον έρωτα. Ένας όμορφος και ζεστός τρόπος μακριά από την εμπορευματοποίηση των ημερών.
  Πολύ γλυκό και τρυφερό.
  Επίσης μου άρεσε πάρα πολύ η εικόνα του αγάλματος των εραστών που επέλεξες.
  Την καλησπέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ κ.Γιάννη
   μια που το αναφέρατε , εκνευρίζομαι πάρα μα πάρα πολλά , που όλα έχασαν την ομορφιά και την αξία τους και το πραγματικό νόημα τους
   όλα εμπόριο πια , Πάσχα,Χριστούγεννα,Αγ.Βαλεντίνος,καρναβάλια,κατακλυσμός,γιορτή της μητέρας,της γυναίκας κλπ κλπ
   νευριάζω πάρα πολλά να βλέπω που μέρες πριν τα μαγαζιά , ανθοπωλεία, κλπ κλπ να είναι γεμάτα με το αντίστοιχο της ημέρας [π.χ.Αγ.Βαλεντίνο καρδίες κλπ]


   γι αυτό και γω είπα να μείνω στο νόημα της ημέρας , αγάπη, ρομαντισμός

   τα αγάλματα είναι ο Ερωτας και η Ψυχή

   στο ίντερνετ που έψαξα έτσι τους δείχνει πάντα αν δεν κάνω λάθος

   καλησπέρα

   Διαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο Δελφινάκι και συμμερίζομαι τις σκέψεις σου.
   Ναι αυτό είναι το θρυλικό άγαλμα των δύο εραστών.
   Καλό απόγευμα καλή μου.

   Διαγραφή
 4. Υπέροχος μύθος!! Και εύχομαι χρόνια πολλά για αύριο. Να είσαι πάντα ευτυχισμένη με τον άντρα σου και η αγάπη σας να είναι αθάνατη σαν της Ψυχής και του Έρωτα.
  Φιλούθκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αννα μου , όπως τη πρώτη φορά που τον διάβασα πριν κάποια χρόνια και κάθε φορά που τον διαβάζω συγκινούμαι
   ρομαντικός και συγκινητικός ταυτόχρονα

   Χρόνια πολλά και από μένα Αννα μου και σ ευχαριστώ πολύ πολύ για τις όμορφες και ζεστές ευχές σου [εσυγκινήθηκα]

   Φιλούθκια

   Διαγραφή
 5. How beautiful mith, eternal love ♥♥♥
  Have a wonderful San Valentin Day!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Glad you like it
   I like it very very much every time I read it as the first time I read it some years ago
   Thank you very much for the wish
   Have a wonderful day ,too

   Διαγραφή
 6. Οι αρχαίοι πρόγονοι ήξεραν να τιμούν τον έρωτα με την μοναδική φαντασία τους! Πολύ ομορφη η αναρτηση σου, γλυκό μου Δελφινάκι! Χρόνια πολλά, γεμάτα αγάπη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου
   Και συμφωνώ μαζί σου
   Σε ευχαριστώ , χρόνια πολλά με αγάπη και υγεία σου εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου

   Διαγραφή
 7. Πολύ ωραία ιστορία. Χρόνια πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Υπεροχος μυθος υμνος στο ερωτα δελφινακι μου ..η μυθολογια μας εχει τις ωραιοτερες ιστοριες γυρω απο τους θεους και τους ανθρωπους..πολυ ομορφος και αυτος ο μυθος τιον ειχα διαβασει και μπολυ παλια δεν θυμαμαι που ..
  Να ειστε παντα ευτυχισμενοι και εσεις με τον αγαπημενο σου..μεχρι τα βαθια σας γεραματα.. η αγαπη γιορταζει καθε μερα..απολαυστε τη..!! φιλακιααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και γω κάθε φορά που τη διαβάζω συγκινούμαι
   Χαιρομαι που σου άρεσε και συμφωνω για την ελληνικη μυθολογία η οποία μου αρέσει πολύ
   Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη ευχή σου
   Εσυγκινηθηκα
   Φιλουθκια

   Διαγραφή
 9. Πολύ όμορφο κείμενο
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολύ όμορφος αλλά και πολύ συγκινητικός αυτός ο μύθος Δελφινάκι μου!
  Και το άγαλμα που διάλεξες και αυτό τόσο μα τόσο όμορφο!

  ΑΦιλάκια πάντα τρυφερά!

  ΥΓ: Όπως βλέπεις τώρα που έχω και καιρό, πήρα στη σειρά τις αναρτήσεις που έχασα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μένα με συγκινεί κάθε φορά που τον διαβάζω
   φιλούθκια

   υγ-κανένα πρόβλημα , όποτε μπορούμε ο καθένας , αλοίμονο
   σ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου

   Διαγραφή
 11. Την πανέμορφη τούτη ιστορία την είχα διαβάσει εδώ σε σένα αλλά δεν είχα καταφέρει ν' αφήσω ένα σχόλιο αγάπης γιατί κάποιος λιχούδης μου το...κατάπινε...

  Αγάπη πάντα να σε δένει εύχομαι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν μεγάλη χαρά
Your comments makes me happy