ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ {από 25/5/2018}

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ {από 25/5/2018}
Πατήστε στην εικόνα , για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ΜΑΥΡΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

Μαύροι Επέτειοι για τη μικρή μας Κύπρο. 

Πραξικόπημα 15 Ιουλίου 1974   , 8.15 το πρωί
Τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 , 5.30 το πρωίΚάθε χρόνο τις ώρες που έγιναν το πραξικόπημα και η εισβολή , ηχούν οι σειρήνες σε όλη τη Κύπρο.

Λευκωσία , η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Καημένη μου Κύπρος , είσαι τόσο μικρή χώρα και η μισή κατεχόμενη...η πράσινη γραμμή σε χωρίζει στα δύο , τόσα χρόνια....


Για πρώτη φορά είδα τα κατεχόμενα όταν μετά από πολλά χρόνια , για πρώτη φορά άνοιξαν τα σύνορα {οδοφράγματα}.

Οι φωτογραφίες είναι από τις εκδρομές στα κατεχόμενα : Μάιος 2015 , Δεκέμβριος 2016 , Ιούνιος 2017

ΑΓ. ΜΑΜΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ


Ο Άγιος Μάμας μετατράπηκε σε μουσείο

ΑΓΙΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣΤο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα ή του Άη Λαρκού, βρίσκεται στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας , στην ομώνυμη κορυφή του Πενταδάκτυλου. Ονομάστηκε έτσι επειδή στο σημείο αυτό είχε ασκητέψει ο Άγιος Ιλαρίωνας ο νέος.


θάλασσα στο βάθος
ΠΕΛΛΑΠΑΪΣ

Το Αβαείο Μπελαπάις ή Πέλλαπαϊς ή Πέλλα Πάις είναι γοτθικό μοναστήρι στο Μπέλλα-Πάις της επαρχίας Κερύνειας. Σταδιακά γύρω από το μοναστήρι χτίστηκε χωριό που ονομάζεται σήμερα Μπελαπάις.
ΚΕΡΥΝΕΙΑ


Το Κάστρο της Κερύνειας βρίσκεται στο λιμάνι της Κερύνειας . Σε αίθουσα του κάστρου βρίσκεται το Πλοίο της Κερύνειας, αρχαίο σκαρί πλοίου του 4ου αιώνα π.Χ., που έχει βρεθεί στη θάλασσα, ανελκύθηκε και συναρμολογήθηκε.

Το «καράβι της Κερύνειας» Ένα από τα αρχαιότερα γνωστά αρχαία καράβια του 4ου αιώνα π.Χ. Το «καράβι της Κερύνειας», είναι στην ουσία, ένα αρχαίο σκαρί πλοίου, που έχει βρεθεί στη θάλασσα, ανελκύστηκε και συναρμολογήθηκε. Σήμερα, φιλοξενείται στο κατεχόμενο Κάστρο της Κερύνειας σε ένα μουσείο. Το καράβι, ταξίδευε στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, βυθίστηκε στις ακτές της Κερύνειας πριν από περίπου 2300 χρόνια και ανακαλύφθηκε από ένα δύτη το 1965, πλήρες φορτίου, που αποτελείτο από περίπου 400 αμφορείς και αγγεία με 9000 αμύγδαλα τα οποία βρέθηκαν άριστα διατηρημένα.Κάστρο Κερύνειας
Κάστρο Κερύνειας
Κάστρο ΚερύνειαςΚάστρο ΚερύνειαςΠλοίο ΚερύνειαςΟι αμφορείς που βρέθηκαν στο Πλοίο της ΚερύνειαςΘέα στο λιμανάκι από το Κάστρο Θέα το λιμανάκι από το Κάστρο ΛιμανάκιΛιμανάκιΤο όμορφο λιμανάκι της ΚερύνειαςΤο όμορφο λιμανάκι της Κερύνειας

ΑΠ. ΑΝΔΡΕΑΣ


Ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα Βρίσκεται στην Επαρχία Αμμόχωστου. Είναι το ανατολικότερο σημείο της Κύπρου στη χερσόνησο της Καρπασίας και οφείλει το όνομά του στην παράδοση που λέει ότι εκεί αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σε βραχώδη έκταση στα νότια του ακρωτηρίου κτίστηκε το 1867 η μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στο μέρος όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας.
{Το Ακρωτήριο και η Μονή είναι στη μύτη της Κύπρου}

Κάτω από την εκκλησίαΚάτω από την εκκλησία
ΑΓΙΟΣ ΘΥΡΣΟΣ


Ο Άγιος Θέρισσος ή Θύρσος είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες της Καρπασίας. Ασκήτεψε σε σπήλαιο κοντά στα χωριά Αγία Τριάδα και Γιαλούσα στην βόρεια ακτή της Κύπρου. Κοντά στο σπήλαιο , έχουν ανεγερθεί δύο εκκλησίες αφιερωμένες στην μνήμη του.


Η νέα εκκλησίαΤο εσωτερικό της νέας εκκλησίαςΗ παλιά εκκλησίαΤο εσωτερικό της παλιάς εκκλησίας
Τοίχος των επιθυμιών , στην παλιά εκκλησία

Απέναντι από την παλιά εκκλησίαΑπέναντι από την παλιά εκκλησία
ΕΚΚΛΗΣΙΑ + ΤΑΦΟΣ ΑΠ. ΒΑΡΝΑΒΑ

Η κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα , ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρουβρίσκεται κοντά στην Αμμόχωστο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου. Ο Απόστολος Βαρνάβας γεννήθηκε στην Κύπρο τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Είναι ο ιδρυτής και ο θεμελιωτής της Εκκλησίας της Κύπρου. Θεμελίωσε την Κυπριακή Εκκλησία, που είναι μια από τις παλαιότερες Εκκλησίες της χριστιανοσύνης και είναι Αποστολική, όπως οι Εκκλησίες της Ιερουσαλήμ, της Αντιόχειας και της Ρώμης. Η Κυπριακή Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του ιδρυτή της και πολιούχου της, του Αποστόλου Βαρνάβα στις 11 Ιουνίου.

ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο σχεδιάστηκε με ασπρισμένες πέτρες στη νότια πλαγιά του Πενταδακτύλου , ώστε να είναι ορατή από τη Λευκωσία και από μεγάλο μέρος της κεντρικής πεδιάδας της Κύπρου. Κάθε βράδυ φωτίζεται

Ο Πενταδάκτυλος είναι οροσειρά που εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Κύπρου. Οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη κορυφή, η οποία έχει το σχήμα παλάμης με πέντε δάκτυλα. Σύμφωνα με την παράδοση, η οποία ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, ο Διγενής Ακρίτας στην προσπάθειά του να υπερπηδήσει την οροσειρά άφησε το αποτύπωμα της παλάμης του στο βουνό. 

Ο Πενταδάκτυλος και ο Διγενής
Ο Διγενής Ακρίτας ήταν ο πιο αντρειωμένος από όλους τους Ακρίτες οι οποίοι φύλαγαν τα σύνορα του Βυζαντίου. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Σαρακηνών στα βουνά της Μ.Ασίας. Μια μέρα καταδίωκε εκεί ένα ξακουσμένο στην παλικαριά Σαρακηνό, ο οποίος νικημένος σε πολλές μονομαχίες από το Διγενή, αποφάσισε να φύγει από τα μέρη εκείνα, γιατί κατάλαβε πως δεν μπορούσε να γλιτώσει από τα χέρια του. Μπαίνει λοιπόν σε ένα καΐκι και φεύγει για την Κύπρο. Ο Διγενής τον είδε μεσοπέλαγα. Από τον όγκο κατάλαβε πως είναι ο Σαρακηνός και αποφάσισε να τον καταδιώξει και στην Κύπρο. Ο Σαρακηνός αποβιβάστηκε στ’ ακρογιάλια της Κερύνειας (βόρεια της Κύπρου) και προχώρησε κατά την Κυθρέα με σκοπό να δρασκελίσει τον κάμπο της Μεσαορίας και να φτάσει στην Αμμόχωστο για να μπει σε άλλο πλοίο να πάει στη Συρία. Έτσι θα’ χανε τα ίχνη του ο Διγενής. Ο Διγενής μπήκε αμέσως σε ένα καΐκι και έφτασε στ’ ακρογιάλια της Κερύνειας. Μόλις ξεκίνησε από την ακρογιαλιά βλέπει να ορθώνεται μπροστά του το βουνό του Πενταδάκτυλου και να κρύβει το Σαρακηνό και τα ίχνη του. Δοκιμάζει να προχωρήσει μα το βουνό είναι μαλακό σαν ζυμάρι και δεν μπορεί να το περάσει περπατητός. Ακουμπά τότες το δεξί του χέρι στο πελώριο κοντάρι του, φουχτώνει με το αριστερό την κορφή του βουνού και σαν πουλί πετά πάνω από το βουνό. Μ’ ένα πήδημα βρέθηκε πάνω από την Κυθρέα. Τα πέντε δάκτυλα του χεριού του αποτυπώθηκαν στη μαλακή κορφή του βουνού κι έμειναν από τότε τα σημάδια τους εκεί, για να δώσουν στο βουνό το όνομα Πενταδάκτυλος.


Πηγή : εδώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Picture«Δεν ξεχνώ»: Διάλεξη με θέμα την Κύπρο στο ΧιούστονΧάρτης Κύπρου - Κύπρος 1974, δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ…Ο σχης ε.α. Άντυ Λοΐζου για την αόρατη κατοχή της Κύπρου και τις ...

Η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο
Η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο
Μάριος Τόκας - 
Η δική μου η πατρίδα


10 σχόλια:

 1. Αχ πολύ με συγκίνησες σήμερα. Φυσικά δεν ξεχνάει κανείς πόσο μάλλον εσείς αυτήν την ντροπή για όλους.Και πήραν σημαντικά μέρη της Κύπρου οι Τούρκοι με τη βοήθεια των Αμερικανών και της Χούντας και προκαλούν με τη σημαία τους στο όρος Πενταδάκτυλον!!
  Δεν βλέπεις τι κάνει τώρα ο Ερντογάν;;;;;;;
  Πολύ πόνος για μια πατρίδα διαμελισμένη. Και είναι η μοναδική πρωτεύουσα η Λευκωσία που είναι με σύνορα.
  Φοβερό Δελφινάκι μου και να μην ξεχάσετε. Να μην αφήσετε και τα νέα παιδιά να μην γνωρίζουν την ιστορία του διαμελισμού.Να μιλάτε σε όλη τη νεολαία!
  Να είστε καλά
  Φιλούθκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άννα μου σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και όσα γράφεις
   Καλό ταξίδι στην αγαπημένη μου Κεφαλλονιά
   Να περάσεις όμορφα

   Διαγραφή
 2. Όλους μας πονάει αυτή η επέτειος ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ μου.
  Πώς να ξεχάσουμε;
  Όλα για τα συμφέροντα γίνονται.
  Σ ευχαριστούμε που μας έδειξες τα ωραία τοπια σας.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς .... 😯
   Εγώ ευχαριστώ για το χρόνο σου
   Να περνάς όμορφα και καλή εβδομάδα

   Διαγραφή
 3. Hello dear friend!
  learning a lot from the history of your country!
  Have a wonderful week coming up. Many kisses and hugs from Argentina

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Hallo Carolina
   Oh thank you very much for your time
   And I am glad that you learn something through my blog

   Have a wonderful week , too

   Διαγραφή
 4. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ !!
  Κάθε που έχει πανσέληνο
  η ψυχή μου αναγαλλιάζει.
  Αυτά που με στοιχειώνουν από μικρό παιδί
  είναι τα μισοφέγγαρα.
  νδρέας Καπανδρέου. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2017.
  Να είσαι πάντα άξια να γράφεις για την Κύπρο !!
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Κούλλα για το χρόνο σου
   Και για τους στίχους που έγραψες
   ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

   Διαγραφή
 5. ★*゚゚*★∵.★*゚゚*★。
  ☆゚  ゚☆゚  ゚☆🎵🎻🌻🌼🌸❤☀️💃🧚‍♂️
  ゚☆。 。☆゚
  *★。

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν μεγάλη χαρά
Your comments makes me happy